Livin'is easy

Extra Low Carb Brownie :)

low carb Brownie

 

Beismerem… még egy tűzben edzett diétázó is nagyokat nyel a desszert pult előtt, mikor kikéri a kisadag szójatejes latte-jét a Mekborzasztó gyorsétterem kávézójában, és lesütött szemmel botorkál fel az edzőterembe ( a munkahelyére), ahol aztán elégedetten konstatálja, hogy legalább nem kétszer annyit kell edzenie aznap, egy borzasztó jó brownie miatt…. igen, ilyenekkel szoktam nyugtatni magam… néha bejön, és leáll a savtermelésem anélkül, hogy egész nap a brownie-n járna az eszem.

De most már tudok egy alakbarát alternatívát rá, és mivel ezt nekem kell megcsinálnom, legalább még az is eléget némi energiát:) Elképesztő praktikus vagyok:)

 

Hozzávalók:

40 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen más fehérjepor)

25 g kókuszliszt

450 g cukkini

5 db tojásfehérje

3 ek  zsírszegény kakaópor

1 tk sütőpor

édesítő

 

Elkészítés:

A cukkinit megpucolom, pürésítem, aztán egy konyharuhában kifacsarom a levét. A péphez adom a szárazanyagokat, és 1 tojásfehérjét. A többi fehérjét felverem, és óvatosan keverem bele a tésztába. Aztán tepsibe öntöm, és 180 fokon sütöm, kb 20 percig, vagy amíg a villát beleszúrva nem marad ragacsos.

 

1 szelet tápanyagtartalma ( ha 10 szeletre osztom):

Kcal: 60

F: 7,6 g

Ch: 2,3 g

Zs: 1,8 g

 

Andi aláírás

 

Kakaós csiga updatelve

csokis túrókrémes kosárka2

 

 

Lelkem rajta… én kitartó voltam, és nem adtam fel egyhamar… de mindennek van határa.

Az ihletet a “doktorsvarc-féle” csiga adta, mert az, norbi-biznisz ide vagy oda, betyárosan jó anyag… de hát  titkos meg többmilliós, talán sosem létezett recept alapján készül, és nehogy már ne lehessen hasonlót itthon is gyártani! Pláne ilyen óriási pékmester tapasztalattal, amivel én rendelkezem…khmmmm… hát találtam is egy fitneszes-sütős oldalon, ami mostanra már nem lelhető meg, így nem tudok hivatkozni rá, egy lekarcsúsított kakaós csiga receptet, és elkezdtem még egy kicsit átvariálni, olyan hihetetlen sikerrel, hogy egy héten át gyártottam a rosszabbnál rosszabb variációkat egyenesen a kukába. Egyébként volt, ami ehető lett, de szép egy se…:/ Sehogy sem akart megkelni a tészta, és mind olyan aszott lett, mint egy 1996-os búcsúból megmaradt kókusztekercs. Gondoltam, hagyom a témát pihenni kicsit, hátha az idő majd segít rajtam.

Pár napja gondoltam egyet, előkaptam a receptet, kicsit gyúrtam rajta, és vártam a csodát… ami nem jött el. Kezd erős gyanú ébredni bennem, hogy a búzának valami szoros kapcsolódása lehet az élesztővel a tésztakelesztés témájában, és hiába drukkolok lelkesen a magliszteknek, nem lesz eredményes soha a kísérlet….

Nnnna mindegy, kicsit elkámpicsorodtam, de aztán összeszedtem magam, és elhatároztam, hogy nem hagyom magam porig alázni egy gömböcnyi (jó kemény és súlyos) tészta által, hanem kitalálok valami használhatót, és bosszúból megeszem.

Így született ez a kosárka, és istenemre mondom, jóóó lett! …és még szép is…hahhh, győztem:)

csokis túrókrémes kosárka

 

Hozzávalók:

tészta( az élesztőt és a búzasikért így már nem írom le, mivel ezek nem kellenek bele, ha egyszer nem kel meg úgyse…)

12 g lenmagliszt

12 g szezámliszt

37 g kókuszliszt

37 g szójaprotein izolátum (vagy akármilyen fehérjepor)

csipet só

0.5-1 dl langyos szójatej (vagy sima)

1 tojás

csipetnyi őrölt vanília

édesítő

 

Töltelék:

200 g laktózmentes túró ízesítve (én karamelles ízesítővel csináltam, amit az egyik tápkieg. boltból lehet rendelni, de lehet bármivel)

 

Tetejére:

zsírszegény kakaópor

édesítő

pici forró víz

 

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrtam (kihagyandó: beraktam 30 fokon megkelni a sütőbe, nem sikerült- hisztiztem-toporzékoltam-megnyugodtam-felülkerekedtem), muffin sütő formát kicsit kikentem kókuszolajjal, és belenyomkodtam a tésztát, hogy kis kosár legyen belőle. Beraktam sülni 170 fokra, kb. 10 percre.

A túrót az édesítővel és az ízesítővel összeturmixoltam, hogy egynemű legyen. Beletöltöttem a kosárkákba.

A kakaóport és az édesítőt pici forró vízzel jó sűrűre kikevertem, úgy hogy elterüljön a süti tetején, de ne folyjon le. Hűtőbe raktam, míg megszilárdult a teteje.

 

Tápanyag tartalma:

6 db lett belőle, 1 darabban:

Energia: 132 Kcal

F: 16 g

Ch: 3 g

Zs: 5,6 g

 

Andi aláírás

 

 

 

 

 

Mandulás- narancsos protein cupcake

cupcake

 

Réges- régen dolgoztam egy helyen, túl az Óperenciás tengeren, ahol volt egy torta. Ez a torta annyira jó volt, hogy a mai napig nem tudtam kiverni a fejemből. Sima “piskóta”, semmi krémmel, puccal, csak maga a tészta, ami viszont mandulalisztből készült, és frissen facsart narancs volt benne . Úgy sült meg, ahogy én azt a legjobban szeretem, a belseje kicsit ragadós  maradt, és csak kívül volt száraz….hmmmm, borzasztó finom volt. Ha lenne cukrász végzettségem nyilván tudnám, hogy az ilyet hogyan kell csinálni, de így egy hetem ráment, mire nagyjából kikísérleteztem…. közben a sok félresikerült darabból viszont lett egy csomó “mellék termék”, amikből egész jó dolgok születtek … ezért a sok mandulás-narancsos recept, például a császármorzsa, mert ez a párosítás egyébként szerintem rettenet finom.

Szóval végül sikerült egy állagában és ízében egész hasonlatos muffin, vagy cupcake (ahogy tetszik) tésztát kreálnom, tetején az ehhez nagyon jól passzoló narancsos krémmel.

Íme a recept:

 

Hozzávalók:

a tésztához:

30 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen más fehérjepor)

30 g darált mandula

25 g kókuszliszt

350 g cukkini

100 g sárgarépa

2 egész tojás

3 tojásfehérje

3 ek facsart narancs

100 g laktózmentes túró ( vagy sima)

édesítő

1 tk sütőpor

 

a krémhez:

200 g laktózmentes túró (vagy sima)

2 ek facsart narancs

4 tk zselatin

édesítő

 

Elkészítés:

A cukkinit és a sárgarépát lepürésítem, kifacsarom a levét egy konyharuhában… és a levét édesítővel és citrommal ízesítve megiszom (én is aszittem, hogy ez rossz lesz, de meglepődve tapasztaltam, hogy tök finom…és egészséges 😉 )

A mandulát ledarálom, hozzáadom a kókuszlisztet, fehérjeport, a két egész tojást, a cukkinipürét, a narancslevet, sütőport, pici forró vízben feloldott édesítőt. Felverem a tojásfehérjéket és óvatosan a masszához keverem. 180 fokon sütöm kb. 10-15 percig. Hamar megsül… villapróba!

A krémhez a túrót leturmixolom az édesítővel, hogy egynemű legyen, hozzáadom a narancslevet. A zselatint nagyon pici vízben (kb. fél deci) felfőzöm és a túróhoz keverem, majd hűtőbe rakom. Amikor már annyira sűrű, hogy nyomózsákba töltve megmarad a süti tetején, akkor kis kalapokat biggyesztek a sütik tetejére, és kész:)

 

 Tápanyagtartalom (nekem 9 süti lett belőle):

Energia: 124 kcal

F: 18,7 g

Ch: 4,4 g

Zs: 5,8 g

( csak megjegyzem, egy hagyományos cupcake kalóriatartalma kb. 350-400 kcal)…háhhh:)

 

Andi aláírás

Mandulás- narancsos császármorzsa

császármorzsa

 

Gyerekkorom óta nem ettem császármorzsát… merthogy jesszus, hát az meg mennyire hizlal már: cukros, lisztes, olajos… pffff, szentségtörés, egyenesen fitneszrémálom!

Hát ezt figyeljétek!

Brutál finom! Sokkal finomabb, mint a rendes…már amennyire emlékszem… és sokkal egészségesebb, a legjobb reggeli! És azt mondtam már, hogy mennyire finom?….

 

Hozzávalók:

1 egész tojás

20 g darált mandula (kicsit darabosra, ne teljesen lisztszerűre, mert úgy picit ropogni fog, és az olllyan jó)

1 ek szójafehérje izolátum (vagy bármilyen fehérjepor)

1 ek kókuszliszt

2 ek facsart narancs

édesítő

 

Elkészítés:

Összekeverem a hozzávalókat, és serpenyőbe egyengetem. Megpirítom mindkét oldalát, nem baj, ha elszakad, mert utána úgyis galuskákra szaggatom a fakanállal, és még picit pirítom.

 

Tápanyagtartalom( én kétszerre ettem meg ezt az adagot):

Kcal: 270

F: 24,5 g

Ch: 5,9 g

Zs: 15,1 g

 

Ízesített natúr joghurttal szeretem a legjobban ( édesítő, 1 ek facsart narancs), de lehet rá rakni cukormentes lekvárt, gyümölcsöket, stb..

 

Andi aláírás

Marcipános protein szelet

Marcipános protein szeletROOM2

 

 

Aki járatos a táplálékkiegészítők világában, biztos ismeri már a protein szeleteket, amik gyors energia forrást jelentenek az edzés előtt vagy után, finomak, de kicsit sem lightosak, mert hogy nem is diétás édességnek találták ki őket, csak mi (én és Bogi, meg a hozzánk hasonló édesszájú állandóan diétázók…) szeretjük azt hinni, hogy még mindig jobb, mintha csokit ennénk, de ezzel csak becsapjuk magunkat. Ha megnézzük a kisbetűs részt, pikkpakk kiderül, hogy ezeknek a szeleteknek a magas fehérjetartalom mellett, általában a szénhidráttartalma is nagyon magas, sokszor magasabb, mint a fehérje, és bőségesen van bennük kalória…

Szóval, ha diéta alatt ennél ilyesmit, inkább csináld meg magadnak ezt a sokkal kedvezőbb tápanyag tartalmú változatot. Nagyon egyszerű, és legalább nem lesz lelkiismeret furdalásod sem.

 

Hozzávalók:

180 g laktózmentes túró (vagy sima zsírszegény)

15 g szójafehérje izolátum (vagy akármilyen más fehérjepor)

15 g kókuszliszt

10 g durvára darabolt mandula

mandula aroma (kihagyható, mert ez azért eléggé mesterséges cucc, de nekem így finomabb)

édesítő

2-3 tk zselatin

kb. fél deci víz

 

csokibevonathoz:

kb. 3-4 púpos ek zsírszegény kakaópor

édesítő

kevés forró víz ( annyi, hogy sűrű masszát tudj kikeveri a kakaóporból)

 

Elkészítés:

Összekeverem a túrót a kókuszliszttel, proteinporral, édesítővel, aromával.  A zselatint lassan felfőzöm a vízben, kicsit hagyom hűlni, aztán a túróhoz  öntöm kevergetés közben. Hozzáadom a darált mandulát. Én alufóliával ki szoktam bélelni egy négyzet alakú tálat, és abba öntöm a keveréket, mert így ha megszilárdult könnyen és szépen ki tudom szedni a dobozból. Hűtőbe rakom 1-2 órára, hogy jól megkössön. Mikor jó kemény, kiveszem, kifordítom a tálból, és 12 szeletre vágom. A kakaómasszát ekkor csinálom meg és belemártogatom őket villára szúrva (…már amit nem eszek meg így simán), aztán megint hűtőbe rakom. Pár óra múlva a bevonat is megszilárdul, és kész is a házi, majdnem szénhidrátmentes proteinszelet:)

 

Tápanyagtartalma:

az egésznek:

Kcal: 377

F: 42 g

Ch: 10 g

ZS: 19 g

egy szeletnek, ha 12 részre osztom:

Kcal: 31

F: 3,5 g

Ch: 0,8 g!!!

Zs: 1,6 g

 

Andi aláírás

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!