Livin'is easy

Marcipános répatorta citromos túrókrémmel

marcipános túrótorta.jpg2

 

A hétvégén megint a konyhában laktam… foghatjuk akár a hidegre is, ami miatt a lakás összes többi részén megvesz az Isten hidege, és a sütő mellett legalább meleg van… de inkább ez fura hormonváltozás, ami miatt más se jár a fejemben, mint hogy mit, hogyan lehetne számomra és más örökös diétára kárhoztatott sorstársak számára is fogyaszthatóvá tenni…

Sütöttem egy elrontott, majd kijavított browniet is, de ezt majd később osztom itt meg, mert a tegnapi kreálmányomra büszkébb vagyok, mivel ennek én találtam ki saját kútfőből a szénhidrát mentes megoldását, és ilyenkor rettentő lelkes tudok lenni:)… akik hasonló cipőben járnak, tuti át tudják érezni, mikor ilyen rettenetesen fontos, életbevágó kérdésben feltalálják a spanyol viaszt. Amúgy ez valószínű, nem igaz, mert szerintem onnan juthatott eszembe, hogy valahol, valamikor már hallottam róla, és most csak feltört az emlék a tudatalattimból:)

Na és, hogy mi a fenéről beszélek itt már egy bekezdése, az a süti tésztájának az alapja, ami nagyon perverzül hangzik, de esküszöm senki nem jött rá, tehát nem lehet érezni benne, az a cukkini….

Az eredeti receptben adzuki vagy fekete babot ír… na ez sem hangzik ám jobban, de tudniillik, annak tök magas a keményítő, tehát szénhidráttartalma. Úgyhogy nekiálltam törni a fejem, hogy mivel helyettesítsem, aminek hasonló az állaga, nem nagyon van íze, és alig van benne kalória és Ch… ez ugrott be:)

 

Szóval íme a recept:

a tészta:

40 g szójafehérje izolátum (vagy bármilyen proteinpor, ízesítetlen vagy vaníliás)

25 g kókuszliszt*

350 g cukkini

100 g répa

150 g (5 db) tojásfehérje

20 g őrölt mandula*

40 g laktózmentes túró

25 g laktózmentes natúr joghurt ( ha nem kell laktózmentesnek lennie, akkor lehet 65 g cottage cheese a túró és a joghurt helyett, csak én még ebből nem láttam laktózmenteset)

ízlés szerint mandula aroma

és édesítő (én le se írom mennyit raktam bele, mert szerintem nem vagyok normális ilyen téren…a 2,5 dl tejeskávémat 6 pötyivel iszom)

sütőpor

*megjegyzés:

mostmár inkább csak mandulalisztből csinálnám (tehát 45 g-ból), mert még nyersen nagyon finom marcipán íze volt, majdnem meg is ettem így:), de kisülve már nem lehetett annyira érezni sajnos

a túrókrém:

400 g  laktózmentes túró

30 g natúr joghurt

kb. 1 dl víz

4 púpos teáskanál zselatin

édesítő

1 citrom reszelt héja

ízlés szerint citromlé

 

Elkészítése:

Először megpucoltam és lepürésítettem a cukkinit és  a répát, majd egy konyharuhában kifacsartam belőle a nedvességet, így totál olyan állaga lett, mint a babnak. Beleraktam minden szárazanyagot, pici forró vízben feloldott ( nálam töméntelen mennyiségű) édesítőt, és a tojásfehérje egynegyedét, a többit felvertem habbá  (…gyanítom, ennek a lépésnek semmi értelme nem volt, mivel ez nem egy folyós tészta, így vajmi keveset lazított a felvert tojáshab a tészta állagán, de gondoltam baj nem lehet belőle, és ráértem:) ) Ezeket összekevertem óvatosan, kapcsos tortaformába öntöttem és beraktam a 180 fokosra előmelegített sütőbe…talán 10 perc se kellett, hogy megsüljön.

A krémmel kicsit bajlódtam, mert túl folyós lett,  de itt már azt a mennyiséget írtam le, ami tuti jó lesz. Szóval a túrót, joghurtot, a citromlevet, reszelt  citromhéjat és a pici forró vízben feloldott édesítőt összekevertem, a zselatint pedig a fél-1 dl vízben felforraltam és aztán a túróhoz kevertem. Ezt így beraktam a hűtőbe, hogy hűljön, és amikor már eléggé besűrűsödött, akkor a tortaalapra öntöttem. Hűtő, krém megdermed, és már lehet is vágni, enni….

Hímnemű Húsevő szerint nagyon fincsi lett… bingóóó!:)

 

Jahhh, és a tápanyagtartalma…már majdnem lemaradt a léééényeg:

(Ha 12 szeletre vágjuk fel, akkor egy szeleté)

Kcal:  98,6

F: 11,5 g

Ch: 3,8 g

Zs: 4 g

Andi aláírás

 

Gumicukooooooor

egészséges gumicukor

 

Hmmmm… imáááááádom a gumicukrot!

A fehér hasú zöld békásat… a gyümölcs formájúakat, aminek a külső része matt és kemény, belül meg rendes gumis… meg a kerek és szögletes formájút, a hosszút és rövidet, a gömbölyűt, a laposat, a pöttyöset, a csíkosat, és kockásat és minden olyan gumicukrot, amit csak készítenek a világon!

Na de ez is egy olyan kedvenc, amit ezer éve nem eszek… ha nem kerül a szemem elé egy nyitott zacskó, mert akkor tuti nem bírom ki.

Pont itt az NLCafe-n találtam múltkor egy receptet egy görögdinnyés házi készítésű gumicukorról, de mivel már lejárt a dinnyeszezon, más megoldás után néztem.

Nem kellett túl nagy kreativitás az elkészítéséhez. Vettem cukormentes gyümölcslevet, és 2 dl-t felfőztem 20 g zselatinnal… így jó gumis lett.

Mikor kicsit hűlt, jégkockatartóba töltöttem és beraktam a hűtőbe.

 

Jó persze, nem pont olyan mint a békás, de nagyon finom, és ráadásul egészséges. Olyan ízűt lehet csinálni, amilyet csak akarsz, és ha light gyümölcsléből csinálod, akkor meg annyit ehetsz, amennyit csak bírsz:)

Mióta felfedeztem, nem volt nap, hogy ne csináltam volna…. 🙂

 

by Andi

 

 

 

Fahéjas Protein Cheesecake

Na végre sikerült gép elé kerülnöm, úgyhogy most következzék a múlt hétvégi Low-carb, Protein cheesecake receptje..


fahéjas sajttorta 4

 

 

A hozzávalók:

a laktózmentes változathoz ( én ezt csináltam)

500 g laktózmentes túró

és 120 g laktózmentes natúr joghurt

ha nem fontos hogy laktózmentes legyen, akkor

600 g cottage cheese leturmixolva, hogy homogén legyen

66 g szójafehérje izolátum (lehet másfajta fehérjepor is, csak a laktózérzékenységem miatt nekem ez a jó. Ráadásul ezt bioboltban is lehet kapni, kb. 1300 Ft fél kiló, ellentétben a testépítő üzletekben kapható fehérjeporokkal, amik kb. 3x ennyibe kerülnek…minimum)

2 egész tojás

2 tojásfehérje

48 g kókuszliszt

fahéj és édesítő ízlés szerint

80 g darált mandula

 

Elkészítése:

Először ledaráltam a mandulát és a tortaforma aljába nyomkodtam. Eztán beraktam a sütőbe, hogy kicsit kiszáradjon (..vagy ki tudja miért? Valamiért logikusnak találtam ezt a lépést szösszenetnyi cukrásztapasztalatommal) de ez nem fontos lépés, ki lehet hagyni.

Összekevertem a többi összetevőt is és ráöntöttem a darált mandulára.

Aztán beraktam a sütőbe és 170 fokon kb. 40 percig sütöttem.

 

Tápanyagtartalma egy szeletnek (16 szeletre osztva):

Kcal: 107

F:11,4 g

Ch: 2, 3 g

Zs: 5,4 g

 fahéjjas sajttorta5

 

 

Andi aláírás

Szinte szénhidrátmentes magos zsemle

Hétvégén óriási gasztro-hurrikán söpört át rajtam… Azt hiszem életemben összesen nem tettem-vettem ennyit a konyhában, mint most két nap alatt. Gyanakszom az ufókra… valami tuti nem stimmel velem…
Paleo zsemle no.1
Paleo zsemle no.2 (mert rögtön korrigálni kellett a receptet)
Gumicukor (egészséges ám!!).. ezt többször is
Palacsinta kakaós tésztával
Sajttorta no.1
Kókuszos protein szelet
Lenmagropogós
…és ma estére várom a barátnőm… megcsináljuk Sajttorta no.2-t…:)
Kezdem azzal, amire a legbüszkébb vagyok. A zsemle! Hát aaaz, az nagyon durván jó lett:)
Nincs még eget-verően  nagy tapasztalatom a szénhidrát csökkentett kenyerek és zsemlék sütése terén, de annál jobban örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet. Fenemód elégedett vagyok, hogy nem kellett túl sokat tévelyegnem a nemcsak, hogy ehető, de kifejezetten finom szénhidrátmentes pék képződmények kikísérletezésének ingoványos talaján. A buci, amit sütöttem fenomenális! (Hímnemű Húsevő szerint is jó!!!- ez számomra mindig annak a mérőfoka, hogy normális ételeken szocializálódott egyének számára mennyire elfogadható a lefitneszesített végtermék.. )
Eddigi kenyereim, már amelyik sikerült, mind elég szárazak és tömörek voltak, amihez egyébként hozzászokhattunk rendes boltban vásárolt daraboknál is. Azok közül is némelyik jobban hajaz egy ízlésesen szeletelt, kokszos tégladarabhoz, mint élelmiszerhez, de ez még normális jelenségnek is számít az e fajta termékeknél.
De eeez, ez nem aaaaz! Ez hihetetlen szalonképes megjelenésű, és borzasztóan finom is, szerintem sokkal-sokkal finomabb, mint a sima  fehér kenyér… az előbb említett nagyüzemi darabokról meg aztán említést se tegyünk, ami az ízüket illeti.  Az állaga pedig…hmmmm.. Kívül ropogós, belül pedig puha, és omlós:)
A recept ötletet itt találtam, és meg is sütöttem nyomban (…hahh… már az is durva, hogy ezt megtehettem. Hogy csak úgy gondolok egyet, nézek egy receptet, és nini…van itthon minden, ami kell hozzá… nem csak a mustár, meg a ketchup kacsingat rám magányosan a hűtőből. Ilyenkor eszembe jut világcuki nagypapám, hogy milyen büszke lenne rám, hogy egész megemberesedtem, és olyan normális háziasszonyos dolgok pattannak ki a fejemből..)
Az eredeti egy paleo recept egyébként, amik közt nagyon jó ötleteket lehet találni, ha valaki a gabona mellőzésével szeretne sütni-főzni. Nekem viszont ezekben nem annyira tetszik, hogy eléggé szabadosan állnak a zsír kérdéshez. Ezért rögtön az első próba után,  nekiláttam kifejleszteni egy lájtosabb verziót, és tadaaaaam… sikerült elsőre:))
 
Íme a hozzávalók 5-6 darabhoz:
(kisebb lesz, mint egy rendes zsemle, de a tömörsége miatt nagyon laktató)
 
1 egész tojás
2 tojásfehérje
1 evőkanál útifű maghéj
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál citromlé
1 púpos evőkanál szezámliszt
1 púpos evőkanál lenmagliszt
2 púpos evőkanál kókuszliszt
1 púpos evőkanál szójafehérje izolátum
1 teáskanál lenmag
1 evőkanál lenmagpehely
kb.1 dl víz
1 lapos evőkanál kókuszzsír
a tetejére tetszés szerint magok
Elkészítés:
A tojásokat és a vizet összekeverem villával, majd hozzáadom a magliszteket, a lenmagot, a lenmagpelyhet, útifű maghéjat, sót, és a kókuszzsírt felolvasztva. Addig keverem, míg homogén nem lesz, majd beleszórom a sütőport és közvetlenül ráöntöm a citromlevet, ettől a sütőpor kicsit felfut, gyorsan elkeverem. Nyúlós, viszonylag lágy tésztát kapunk, amit nem kézzel formázunk gömböcökké, hanem két vizes kanállal. Sütőpapírra halmozzuk a kb.6-8 cm-es bucikat, megszórjuk magokkal, lekenjük tojássárgájával és 200 fokos sütőben kb.15-20 percig sütjük. A magas hőfoktól fog gyorsan megnőni, és így lesz kívül jó ropogós, belül pedig puha és omlós.
Ha esetleg megmaradna, 3-4 napig hűtőben eláll…de tuti nem marad belőle:)
Ja…és tök fontos! Kb. 5 perc az egészet összedobni, és aztán 20 perc múlva lehet a meleg zsemlét enni:)
 
Tápanyagtartalom: 
az egésznek: Kcal: 515 , F: 39 g, CH: 12 g, Zsír: 35 g
egy darabnak, ha 6 zsemlét csinálok: Kcal: 85,8 , F: 6,5 g, CH: 2 g!!!, Zsír: 5,8 g

 

Lenmaglisztes LOW CARB kenyér

Juhúúúú! (  őrjöngő tombolás és tapsvihar)
Sikerült!! Kijavítottam a múltkori malőrt, és most nagyon pofás kis kenyeret sikerült megalkotnom.
Az ötletet erről a blogról vettem, de aszerint, hogy mi volt otthon, kicsit alakítottam.
A tanulság a múltkori esetből:
A bögre, azaz az angol cup, nem 250 g-t jelöl, hanem térfogatot… így az egy bögre lenmagliszt csak 100 g, és nem 250…. neeembaaaaj! Az előző kenyerem jó lett volna ajtótámasznak… ha nem eszem meg… de megettem… mi az nekem? Hihetetlen íz és állagtolerancia alakult ki bennem hosszú évek sanyargató diétái folytán.

Az ok, amiért egyébként elkezdtem ilyen kenyér receptek után keresgélni, az az volt, hogy bár lehet kapni hasonló tulajdonságokkal bíró termékeket, egyrészt drágák, másrészt nem tud(hat)juk pontosan, mi van benne. Harmadrészt én nem laktam jól tőlük (itt egy bizonyos mostanában agyonreklámozott zsemlére gondolok pl, aminek nagy része levegő, ennek folytán nem túl laktató)… amúgy az említett zsemle kitalálójával semmi bajom!!, sokszor fogyasztom a termékeiket, és “aki nekem ételt-italt adott, annak neve legyen áldott”..
De ha meg tudom csinálni magamnak, és olcsóbb és jobb is lesz, és a mostanában őrjöngő háziasszony hormonjaimat is kiegyensúlyozza, akkor miért ne.

 

Szóval, amit beleraktam: 

1 bögre lenmagliszt
3/4 bögre darált szójagranulátum( szójaliszt helyett, mert az nem volt itthon)
1 evőkanál lenmag
5 tojásfehérje
1 egész tojás
1-1 tk só és sütőpor

 

Tápanyagtartalma összesen (fél kilós kis cipó lett belőle, amit kb. 12 szeletre osztani):

Kcal: 843
F: 80 g
Ch: 53 g (szóval egy szeletben nincs 5 g se!!!)
Zs: 19 g

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!